Koira-avusteinen kuntoutus

Koira-avusteinen fysioterapia on yksi menetelmä työssäni. Olen opiskellut Koira-avusteinen kasvatus ja kuntoutus lisäopinnot 10 op Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa vuonna 2018.

Minun rotuni koirien parissa on ollut Lagotto Romagnolo vuodesta 2004 alkaen. Ensimmäinen lagottoni Pipsa alkoi kulkea töissä mukana jo pentuna. Pipsa oli avoin ja rohkea koira, joka otti kaikki vastaan lämmöllä. Pipsan avulla moni terapialapsi sai mm selätettyä koirapelkonsa.

Kuntoutuskoirani Hilma on Pipsan pennun pentu. Hilman emä toimii kaverikoirana vanhusten parissa.

Hilma on 2019 syntynyt, 2020 käynyt koirat kasvatus-ja kuntoutustyössa soveltuvuuskokeen hyväksytysti kaiken ikäisten kanssa työskentelyyn.

Lokakuussa 2021 olemme Hilman kanssa läpäisseet työnäytön fysioterapiaan.

Koira tuo omalla olemuksellaan ja kontaktillaan ison lisäarvon terapiaan ja helpottaa vuorovaikutukseen pääsyä myös heidän kanssaan, kenelle se ei ole helppoa. Koira-avusteinen fysioterapia on strukturoitua ja siinä edetään kuntoutujan ja koiran mukaan. Tavoitteet ovat yksilölliset ja menetelmänä koira-avusteisuus mahdollistaa niihin pääsemistä.

Toiminnot koiran kanssa ovat melkein rajattomat, niitä ohjaa yksilölliset fysioterapian tavoitteet. Keinot valitaan kuntoutujan ja koiran taitojen mukaisesti. Koira-avusteista fysioterapiaa voimme toteuttaa fysioterapia vastaanotolla tai luonnossa, tavoitteiden ja tarpeiden mukaisesi.

Koira-avusteista kuntoutusta Suomessa kouluttaa Jyväskylän Ammattikorkeakoulu. Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä Ry toimii alan katto järjestönä sekä toteuttaa koirakoiden soveltuvuuskokeet ja työnäytöt.

%d bloggaajaa tykkää tästä: