Koira-avusteinen kuntoutus

Koira-avusteinen fysioterapia on yksi menetelmä työssäni. Olen opiskellut Koira-avusteinen kasvatus ja kuntoutus lisäopinnot 10 op Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa vuonna 2018.

Minun rotuni koirien parissa on ollut Lagotto Romagnolo vuodesta 2004 alkaen. Ensimmäinen lagottoni Pipsa (Mandaraban Nuvola Arancia) alkoi kulkea töissä mukana jo pentuna. Pipsa oli avoin ja pelkäämätön sydämellinen koira, joka hyppäsi vaikka hevosen selkään tarpeen tullessa.

Tänä päivänä minulla on yksi koira, Hilma (Mandaraban Bossa Nova Baby). Hilma on Pipsan pennun pentu, kuntoutuskoira ainesta jo kolmannessa polvessa.

Hilma on 2019 syntynyt, 2020 käynyt koirat kasvatus-ja kuntoutustyössa soveltuvuuskokeen hyväksytysti kaiken ikäisten kanssa työskentelyyn.

Lokakuussa 2021 olemme Hilman kanssa läpäisseet työnäytön fysioterapiaan, neljäs fysioterapeutti-koira työpari koko Suomessa.

Koira on terapiassa sellaisten kuntoutujien kanssa, jotka ovat itse aidosti kiinnostuneet koirasta ja motivoituneet toteuttamaan fysioterapiaa koira-avusteisesti.

Toiminnot koiran kanssa ovat melkein rajattomat, niitä ohjaa yksilölliset fysioterapian tavoitteet. Keinot valitaan kuntoutujan ja koiran taitojen mukaisesti.

Koira-avusteista kuntoutusta Suomessa kouluttaa Jyväskylän Ammattikorkeakoulu. Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä Ry toimii alan katto järjestönä sekä toteuttaa koirakoiden soveltuvuuskokeet ja työnäytöt.

%d bloggaajaa tykkää tästä: