
Ratsastusterapia on ratsastusterapeutin ja tehtävään koulutetun terapiahevosen kanssa yhdessä toteuttamaa kuntoutusta. Ratsastusterapia on yksilöllistä, suunnitelmallista ja tavoitteellista kuntoutusta. Se vaatii koulutetulta terapeutilta ammattitaitoa havainnoida ja ohjata ihmisen sekä hevosen välistä liiketerapiaa ja vuorovaikutusta siten, että terapia tukee ja auttaa kuntoutujaa asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa.

Hevonen on työparina kiehtova, mutta samalla myös haasteellinen ja vaatii paljon osaamista, jotta terapia on turvallista ja traumatietoista.
Hevonen tarvitsee ympärilleen lajityypillisen ympäristön. Meillä hevoset elävät laumassa, asuvat pääasiassa pihatossa, ovat kengättömiä ja niitä hoidetaan lajityypillisyyttä tukien ja virikkeellistäen.
Hevosen kävellessä siitä välittyy ratsastajaan minuutin aikana noin 100 moniulotteista, symmetristä ja rytmistä liikeimpulssia, mihin kuntoutuja joutuu reagoimaan ja ne aikaansaavat selässä istuvaan ratsastajaan kävelynkaltaisia liikemalleja. Hevosen käynti on mitä tehokkain keino harjoitella lantion selektiiviliikkeitä perusliikkumisen ja posturaalisen kontrollin kehittämiseksi. Symmetria, keskilinja, vartalon aktiviteetti ja sen havainnointi, hevosen liikkeiden avulla fasilitointi on fysioterapeuttisen ratsastusterapian perusydintä.
Hevosen liike vaikuttaa ihmiseen tunto-, tasapaino- ja liikeaistijärjestelmien kautta. Nämä aistimukset rakentavat kehotietoisuutta, jolloin liikkeiden suunnittelu ja taitavuus paranevat.

Terapiatallilla ja sen ympäristössä toimimisesta on säännöt, mitkä koskevat kaikkia. Toimiminen talliympäristössä ilman sääntöjä ja struktuuria voivat aiheuttaa vaaratilanteita niin asiakkaille kuin hevosillekkin. Talli ympäristönä on motivoiva paikka ja myös sääntöjen opettelu onnistuu täällä helpommin kuin arjessa. Terapiassa on struktuuri, mitä voidaan ennakoida/ohjata esimerkiksi eriaisilla kuvakorteilla. Ratsastusterapiassa tehdään myös yhteistyökäyntejä toisten hoitavien terapeuttien kanssa.
Hevonen terapiassa on hyvin vahva elementti, terapian alussa se usein tuo esille pelot, kaikkeen elämään liittyvät. Alkuvaiheessa menee usein aikaa pelkojen työstöön, tämä on tärkeä perusta ja avain luottamuksen ja turvallisuudentunteen syntymiseen. Näiden asioiden asettuessa paikoilleen päästään terapiassa iso askel eteenpäin, minkä jälkeen toiminnalla on laajat mahdollisuudet.
Jos ratsastusterapia on sinulle ajankohtainen asia niin parhaiten pääset alkuun kun otat yhteyttä Elluun, katsotaan vapaiden terapiapaikkojen tilanne ja mietitään toteutusta yhdessä.
Meillä työskentelevät terapiahevoset

Loms Silja
Silja on 2003 syntynyt Norjan vuonohevonen. Vuonohevosen yleisin väri on ruunihallakko. Silja työskentelee lasten, nuorten ja pienten aikuisten kanssa. Silja on herkkyytensä ja luotettavuutensa puolesta timantti.

Niittykorven Simba
Simo on syntynyt vuonna 2007 ja yhdeksättä vuotta työparinani. Rodultaan Simo on shetlanninponi ja väriltään Simo on harvinainen hiirakko. Simo työskentelee lasten ja nuorten kanssa, aikuisten kanssa myös ajohommissa.

Lakeuden Amor
Aatos on 2015 syntynyt suomenhevonen. Väriltään Aatos on kimo, eli väri muuttuu pikkuhiljaa kohti valkoista. Aatos on opettelemassa terapiatyötä pikkuhiljaa.

Alba Ingela
On syntynyt 2020 ja sai meillä kutsumanimekseen Karkki. Karkki on shetlanninponi varsa, tärkeä laumanjäsen. Osallistuu terapiaan ikätason mukaisesti.