Ratsastusterapia

Ratsastusterapia on ratsastusterapeutin ja tehtävään koulutetun terapiahevosen kanssa yhdessä toteuttamaa kuntoutusta. Ratsastusterapia on yksilöllistä, suunnitelmallista ja tavoitteellista kuntoutusta. Se vaatii koulutetulta terapeutilta ammattitaitoa havainnoida ja ohjata ihmisen sekä hevosen välistä liiketerapiaa ja vuorovaikutusta siten, että terapia tukee ja auttaa kuntoutujaa asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa.

Hevonen on työparina kiehtova, mutta samalla myös haasteellinen ja vaatii paljon osaamista, jotta terapia on turvallista ja traumatietoista.

Meillä hevoset elävät laumassa, asuvat pääasiassa pihatossa, ovat kengättömiä ja niitä hoidetaan lajityypillisyyttä tukien.

Hevosen kävellessä siitä välittyy ratsastajaan minuutin aikana noin 100 moniulotteista, symmetristä ja rytmistä liikeimpulssia, jotka aikaansaavat sen selässä istuvaan ratsastajaan kävelynkaltaisia liikemalleja. Hevosen käynti on mitä tehokkain keino harjoitella lantion selektiiviliikkeitä perusliikkumisen ja posturaalisen kontrollin kehittämiseksi. Symmetria, sen havainnointi, hevosen liikkeiden avulla fasilitointi on fysioterapeuttisen ratsastusterapian perusydintä.

Hevosen liike vaikuttaa ihmiseen tunto-, tasapaino- ja liikeaistijärjestelmien kautta. Nämä aistimukset parantavat tietoisuutta omasta kehostamme, jolloin liikkeiden suunnittelu ja taitavuus paranevat.

Toimiminen talliympäristössä ilman sääntöjä ja struktuuria voi aiheuttaa vaaratilanteita. Tämän vuoksi tallilla ja sen ympäristössä toimimisesta on säännöt, mitkä koskevat kaikkia. Talli ympäristönä on motivoiva paikka ja myös sääntöjen opettelu onnistuu täällä helpommin kuin arjessa. Terapiassa on struktuuri, mitä voidaan ennakoida/ohjata eriaisilla kuvakorteilla. Ratsastusterapiassa tehdään myös yhteistyökäyntejä toisten hoitavien terapeuttien kanssa.

Hevonen terapiassa on hyvin vahva elementti, se usein tuo esille pelot, kaikkeen elämään liittyvät. Alkuvaiheessa menee usein aikaa pelkojen työstöön, tämä on tärkeä perusta ja avain luottamuksen syntyyn. Näiden asioiden asettuessa paikoilleen päästään terapiassa iso askel eteenpäin, minkä jälkeen toiminnalla on laajat mahdollisuudet.

Meillä on käytössä poneja ja hevosia terapiaan. Jos ratsastusterapia on sinulle ajankohtainen asia niin parhaiten pääset alkuun kun otat yhteyttä Elluun, mietitään toteutusta yhdessä.

Meillä työskentelevät terapiahevoset

Loms Silja

Silja on 2003 syntynyt Norjan vuonohevonen. Vuonohevosen yleisin väri on ruunihallakko. Silja työskentelee lasten, nuorten ja pienten aikuisten kanssa. Silja on herkkyytensä ja luotettavuutensa puolesta timantti.

Niittykorven Simba

Simo on syntynyt vuonna 2007 ja yhdeksättä vuotta työparinani. Rodultaan Simo on shetlanninponi ja väriltään Simo on harvinainen hiirakko. Simo työskentelee lasten ja nuorten kanssa, aikuisten kanssa myös ajohommissa.

Lakeuden Amor

Aatos on 2015 syntynyt suomenhevonen. Väriltään Aatos on kimo, eli väri muuttuu pikkuhiljaa kohti valkoista. Aatos on opettelemassa terapiatyötä pikkuhiljaa.

Alba Ingela

On syntynyt 2020 ja sai meillä kutsumanimekseen Karkki. Karkki on shetlanninponi varsa, tärkeä laumanjäsen. Osallistuu terapiaan ikätason mukaisesti.

%d bloggaajaa tykkää tästä: